Van bol tot lelie

Een natuurlijke premium kwaliteit, een premium proces. Voordat een lelie de eindgebruiker bereikt, gaat er een lang en duurzaam groeiproces aan vooraf. En dat doen we met liefde, want kwaliteit bieden zit in onze natuur.

We nemen u graag mee in het groeiproces van Lelies bij Klaver Flowers.

 

Zo groeien de lelies bij Klaver Flowers

 

 Bollenteelt

De bollen die wij gebruiken voor onze lelies telen wij voor het grootste gedeelte in eigen beheer. Zo hebben wij het hele proces van bol tot bloem in eigen handen en kunnen we u een jaarrond premium kwaliteit lelies leveren. Klaver Lilies heeft een aantal eigen soorten die wij uniek op de markt brengen. Dit zijn Calvados, Toba en White Passion.

 Leliebroei in kisten

Om de kwaliteit van het groeiproces te waarborgen worden alle lelies in kisten geteeld. In de kisten staan de bollen in potgrond die vooraf is gestoomd. Door het stomen van de potgrond  worden alle ziektekiemen en bacteriën zonder gebruik van chemicaliën uit de grond gehaald. De bollen worden met behulp van een geautomatiseerde opplantlijn in de kisten geplant.

 Bloementeelt in de kas

Wanneer de leliebollen twee weken bij 12 graden voorgetrokken zijn in een voorkiemcel, lopen de eerste spruiten uit. Op dat moment zetten we de kisten met bollen in de kas. De uiteindelijke groeiperiode van de lelies in de kas is afhankelijk van het jaargetij en het ras. Ieder ras heeft zijn eigen eigenschappen, dus ook een eigen groeisnelheid. In de zomer is de groeiperiode zo’n tien tot twaalf weken, in de winter kan dit uitlopen in zo’n dertien tot veertien weken.

Bij Klaver Flowers hebben wij vijf verschillende afdelingen met ieder zo zijn eigen indeling. Voor iedere afdeling wordt een eigen broei-planning gemaakt.
Door de kas zo efficiënt mogelijk in te delen en in iedere afdeling zijn eigen specifieke rassen te laten groeien en verwerken, halen we het beste uit elk product. Dit betaalt zich uit in een premium product voor onze klanten.

 Oogsten van de lelies in de kas


Na de groeiperiode, maken we ons op voor het oogsten. Dit gebeurt handmatig en vak voor vak. Elke dag lopen onze collega's zorgvuldig door de oogstrijpe lelies om onze kwaliteit te waarborgen en de mooiste takken te snijden.

Tijdens het oogsten snijden we de lelies met een mes, waarbij we handmatig bepalen welke lelies klaar zijn voor de oogst. Dit bepalen we op basis van de knopmaat en de juiste rijpheid. Het tijdsbestek van het leegsnijden van ieder vak verschilt per jaargetij. In de zomer is het wegsnijden van de eerste steel tot en met de laatste steel zes tot zeven dagen, in de winter kan dit negen tot tien dagen zijn.

De lelies kopen onze klanten vervolgens door midden van verschillende verkooplijnen: langetermijnverkoop, dagverkoop of via de klok op de veiling.

Voorbereiding voor de nieuwe teelt


Na het leegsnijden van een teeltvak, stapelen we de kisten op en verplaatsen we die naar de plantschuur. De kisten worden automatisch geleegd en de potgrond met het overige afvalmateriaal (zoals de overgebleven bollen en stelen) worden via een transportband weggebracht. De lege kisten worden direct weer volgeplant met verse, nieuwe bollen. De potgrond en het restmateriaal wat onder de plantlijn doorloopt worden fijngemaakt door een hakselaar en daarna gestoomd op 70 graden Celsius. Het stomen zorgt dat we alle mogelijke ziektekiemen uit de grond verwijderen zonder gebruik te maken van chemische bestrijding.

Nadat de grond gekoeld is, slaan we deze op in onze voorraadbunkers. Hier koelt de grond verder af en kan het uiteindelijk weer ingezet worden om in te planten. Door dit circulaire proces, voegen we op jaarbasis slechts 5-10% nieuw potgrond toe.

En zo begint het productieproces weer opnieuw. Het gehele productieproces van de lelie duurt 17 tot 20 weken, afhankelijk van het ras.

Wilt u meer weten over het groeiproces van onze Lelies of Gypsophila, of heeft u interesse in onze lelies? We vertellen u graag meer!

 

 Wat er aan dit proces vooraf ging

Een goed begin...

Bij Klaver Flowers werken we daarom uitsluitend met schone, virusvrije leliebollen, afkomstig uit de door ons geselecteerde virusvrije partijen.

Door ons uitgangsmateriaal vóór de vermeerdering volledig te laten toetsen en testen op virussen, weten we zeker dat de lelies virusvrij kunnen groeien.

Kale schubben

Nadat de vermeerdering is ingezet, blijven er kale schubben over. De teelt van deze kale schubben duurt 2 jaar voordat we daadwerkelijk leliebollen hebben om daar een eindproduct van te produceren.

Een jaarrond premium kwaliteit dankzij Nieuw-Zeeland
De bollen voor het volgende jaar worden in het voorjaar - tussen eind maart en eind mei - geplant door onze verschillende contracttelers en leveranciers.

Om het hele jaar door een premium lelie te kunnen leveren, speelt hetzelfde proces in Nieuw-Zeeland af. Het groeiseizoen in Nieuw-Zeeland is namelijk precies tegenovergesteld aan Nederland. Daar worden de bollen in de periode begin oktober tot en met eind oktober geplant. Zo zorgen wij het hele jaar door dus voor een topkwaliteit lelies.

 

Oogsten van leverbare bollen


Als het uitgangsmateriaal de volledige groeiperiode heeft doorstaan, worden de zogeheten ‘leverbare bollen’ geoogst. Ook voor het oogsten van de leliebollen zijn er een aantal belangrijke factoren. Zo moet de afrijping van de bollen perfect zijn. Te vroeg gerooide bollen kunnen grote nadelige gevolgen hebben in het broeien van het eindproduct.

Daarnaast zijn de rooiomstandigheden van groot belang. Door te droog weer, of juist door te natte omstandigheden kunnen de leverbare bollen beschadigingen oplopen met als gevolg grote problemen in het bewaren van de bollen gedurende het jaar.

Perfecte timing en goede verzorging zijn dus essentieel voor de kwaliteit van onze lelies.

 

Verwerking

Nadat de leverbare bollen gerooid zijn worden deze gespoeld. Als de bollen volledig schoon van grond zijn, sorteren we de bollen op maat. Belangrijk, want elke bolmaat heeft zijn eigen specificaties en eigenschappen. Een kleinere bolmaat heeft bijvoorbeeld minder steellengte en een lager aantal knoppen per steel.

Het plantgoed (uitgangsmateriaal voor het volgende jaar) wordt vervolgens gescheiden van de leverbare bollen en apart verwerkt.

Inpakken en bewaren van de leliebollen

Na het afgeronde oogst- en verwerkingsproces, ontvangen wij de bollen bij Laan Flora Facilities. De volgende stap in het lelieproces is minstens net zo belangrijk (en risicovol) als het hele proces van de bollenteelt. Namelijk: het inpakken en bewaren van de bollen.

Als de bollen arriveren bij Laan Flora voeren wij een ontvangstcontrole en kwaliteitsbeoordeling uit. Hoe meer controle, hoe beter de kwaliteit van uw lelie. De gekeurde leliebollen worden ingepakt met potgrond in kratten die we daarna bewaren in een koelcel bij -1.5 graden Celsius. De bol komt hiermee volledig in rust en is zo voor langere tijd te bewaren.

 

Bestel bloemen

Lelies of Gypsophila bestellen? We helpen u graag verder! Plaats eenvoudig uw bestelling via Floriday of laat uw verzoek achter.

Bestel bloemen

Ontdek onze Quality by Nature in de nieuwsbrief